Als je een kip in de oven stopt, vergeet dan vanaf nu nooit
meer om ‘m te vullen met wat je hebt liggen. Heel makkelijk en handig om
restjes kwijt te raken. Oud brood lijkt mij een must, dat maakt het lekker
zoetig.
Ik had oud brood, oude knoflook, een bio-citroen, peterselie
uit het vriesvak. En er bleek in de kip nog een hartje, een maagje en een
levertje te zitten. Eerst de oven warm maken. Het orgaanvlees fijnhakken en in
een kom mengen met kleine blokjes brood en knoflook en een scheutje olijfolie.
Het mengsel zouten en peperen. De halve citroen in de kip stoppen, dan het
mengsel erin en afsluiten met de andere citroenhelft. Het gat kuis dichtmaken
door de beentjes bij elkaar te binden.
De poule op een diep ovenblik vleien,
laagje water eronder en in de oven schuiven. In de gaten houden tot ze bruin is
en van tijd tot tijd bekwasten met een olijfolie/grof zout/water-mengsel.
Misschien is in plaats van water ook witte wijn lekker die al wekenlang in je
koelkast staat, maar dat heb ik niet uitgeprobeerd. Laat een reactie achter als
je dat met die wijn hebt getest, ik ben benieuwd.
We hadden erbij: gebakken aardappeltjes en een salade van
pisse-en-lits met de laatste tomaten van het seizoen.